FAQ

Wie is NHBO?

NHBO is een succesvolle onderwijsinstelling in beroepsgerichte cursussen en opleidingen. We zijn als onderdeel van een internationale opleidingsgroep binnen een paar jaar uitgegroeid tot een van de grootste opleiders van Nederland! Bij ons volg je praktijkgerichte beroepsopleidingen van de hoogste kwaliteit. Onze opleidingen zijn op MBO+ werk- en denkniveau en leiden tot een kwaliteitsdiploma van NHBO. Bovendien studeer je altijd tegen de beste prijs!

Waarom kies ik voor NHBO?

 • Praktijkgerichte beroepsopleidingen
 • Korte opleidingsduur
 • Erkende kwaliteit
 • Voordelige all-in prijzen
 • Geen vooropleiding nodig
 • Professionele begeleiding van docent
 • Persoonlijke klantenservice
 • Hoogste klanttevredenheid van Nederland
 • Examen elke werkdag mogelijk
 • Volwassenenonderwijs voor iedereen
 • Online studentenplatform
 • Studiemateriaal online én op papier
 • Meer dan 350 opleidingen

Is de kwaliteit erkend?

NHBO is in het bezit van het ISO 9001:2015 certificaat. Jaarlijks wordt onze onderwijsinstelling gecontroleerd door externe auditoren. Zij beoordelen of de kwaliteit van de opleidingen, het didactisch materiaal, de studiebegeleiding en de processen binnen de organisatie voldoen aan de Nederlandse standaard. Een ISO 9001:2015 certificering is jouw garantie voor een opleiding van topkwaliteit. NHBO is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Dit betekent dat de onderwijsinstelling voldoet aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. Ook onze docenten zijn allemaal ingeschreven in dit register. Opleidingen die ingeschreven staan in het CRKBO-register zijn vrijgesteld van btw en daarom extra voordelig. NHBO is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO), de branchevereniging voor onderwijs-, opleidings- en trainingsaanbieders. Dat betekent dat Ondernemersschool de gedragscode onderschrijft en aan de doelstellingen, regels en normen en waarden van deze branchevereniging voldoet. Zo is de kwaliteit en professionaliteit van de onderwijsinstelling gewaarborgd.

Waarom is NHBO zo voordelig?

De opleidingen van NHBO zijn van topkwaliteit, voldoen aan de strengste vereisten, én zijn zeer voordelig! Dat komt omdat wij geen dure reclamecampagnes op televisie en radio uitzenden of “gratis” tablets uitdelen. Bovendien zijn we door onze schaalgrootte, een internationale opleidingsinstelling, in staat om zeer voordelig lesmateriaal beschikbaar te stellen aan onze studenten.

Kan ik het cursusmateriaal vooraf inkijken?

Dat kan! Voor elk van onze opleidingen is een gratis proefhoofdstuk beschikbaar. Zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de opleiding, en weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Wil je graag de gehele opleiding inkijken? Kom dan bij ons langs, en kijk volledig vrijblijvend het studiemateriaal in. Onze kantoren in Amsterdam (Naritaweg 225), Rotterdam (K.P. van der Mandelelaan 90) en Breda (Marksingel 2A) zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Let op: Amsterdam heeft momenteel aangepaste openingstijden. Bel even om een afspraak te maken.

Heb ik een vooropleiding of diploma nodig?

Nee. Vrijwel alle opleidingen van NHBO zijn voor iedereen toegankelijk, zodat je zonder voorkennis of vooropleiding kunt starten. Wanneer je een opleiding voor gevorderden kiest, is natuurlijk wel voorkennis vereist. Je vindt deze informatie terug op de cursuspagina's.

Wat is het niveau van de opleidingen?

Bij NHBO volg je een opleiding op beroepsniveau. Dit betekent dat je met ons diploma aan de slag mag in loondienst of als zelfstandige in het beroep van jouw keuze. De moeilijkheidsgraad van onze opleidingen is te vergelijken met MBO niveau 4 of MBO+. Let op, je ontvangt geen MBO-diploma.

Is er een minimale of maximale leeftijd?

Iedereen is welkom. We hanteren daarom geen minimale of maximale leeftijd. Bedenk wel dat als je nog leerplichtig bent, onze opleiding niet voldoet aan de eisen van de leerplichtambtenaar.

Is het studiemateriaal digitaal of op papier?

Onze opleidingen worden speciaal voor jou gedrukt en in een nette map per post naar je verstuurd. Op die manier kun jij in je studie aantekeningen maken. Je krijgt ook digitale toegang tot je studie. Zo kun je altijd en overal aan je opleiding werken. Ook bij de klassikale opleidingen ontvang je schriftelijk theoriemateriaal. Dit ontvang je tijdens de eerste les.

Kan ik studeren vanuit het buitenland?

Je kunt een thuisstudie ook volgen vanuit het buitenland. De opleiding ontvang je digitaal en op papier. Verzending naar een adres in Nederland, België of Frankrijk is gratis. De verzendkosten naar een ander Europees land bedragen 25 euro, en naar een adres buiten Europa 50 euro.
Bij een thuisstudie profiteer je van één jaar begeleiding van een docent met praktijkervaring. Contact met jouw docent verloopt via een online studentenplatform. Examen leg je normaal gesproken af op een van onze locaties. Mocht je een bezoek aan Nederland hiermee niet kunnen combineren of helemaal niet naar Nederland komen, dan kun je een examen op afstand aanvragen. Hierbij leg je het examen af per e-mail vanuit jouw locatie in het buitenland. Mocht je hiervoor kiezen, geef dit dan ruim van te voren aan. We dienen dit namelijk eerst voor te leggen aan de docent en je dan een plagiaatovereenkomst te laten ondertekenen. Examen afleggen is overigens niet verplicht.

Waar vind ik de studievoorwaarden?

Waar vind ik meer informatie over de opleidingen?

Vanuit de alfabetische overzichtspagina klik je gemakkelijk door naar de cursuspagina van jouw favoriete opleiding. Hier vind je informatie zoals de inhoud van de opleiding, de duur en de prijs.

Hoe werkt een klassikale opleiding?

Leuk dat je een klassikale opleiding aan NHBO wilt volgen! De lessen zijn zowel praktijk- als theoriegericht. Meestal duurt een college 4 uur. Voorafgaand aan de colleges bestudeer je thuis alvast de theorie. Omdat wij persoonlijke begeleiding essentieel vinden, worden de colleges in kleine groepen gegeven. Een opleiding volgen bij NHBO is daardoor een echte beleving: je krijgt les van een inspirerende docent, studeert samen met leuke en gemotiveerde mensen, en doet veel nieuwe kennis op.

Wanneer starten de opleidingen?

Bekijk het volledige overzicht van de ingeplande opleidingen. Ook op de cursuspagina van de opleiding waar jij interesse in hebt, vind je deze lesdata onderaan terug. De meeste opleidingen volg je ’s avonds op doordeweekse dagen, of overdag in het weekend.

Waar worden de opleidingen gegeven?

Dat verschilt per opleiding. Wij bieden opleidingen aan door heel Nederland: Amsterdam, Arnhem, Breda, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Bekijk de locatiegegevens voor een overzicht van de opleidingen die bij jou in de buurt starten.

Heb ik eigen materialen nodig?

Voor sommige opleidingen is eigen materiaal nodig. Dit vind je terug op de desbetreffende cursuspagina. Eigen materiaal aankopen heeft zijn voordelen: je bent bij schoonheidsopleidingen zeker van een optimale hygiëne en kunt thuis oefenen. Bovendien is het een goede investering voor je activiteiten na je opleiding. Voor een deel van de schoonheidsopleidingen werd in samenwerking met je docent een pakket op maat samengesteld. Dit pakket kun je bestellen op Schoonheidshandel.com. Je geniet daarbij van groothandelsprijzen. Het staat je echter vrij om jouw materialen bij een winkel naar keuze aan te schaffen.

Wat moet ik meenemen naar de les?

Ongeveer twee weken voordat jouw eerste les start, sturen we je nog een herinnering. In deze e-mail staat allerlei praktische informatie, zoals de locatie, het rooster van je lesdagen en eventuele materialen of kleding die je mee moet nemen.

Wanneer ontvang ik het theoriemateriaal?

De syllabus krijg je uitgedeeld tijdens de eerste les. Het blijft jouw eigendom, zodat je er thuis in kunt oefenen. Tijdens de laatste les zullen op het examen ook vragen worden gesteld over deze theorie.

Hoe schrijf ik me in?

Inschrijven gaat gemakkelijk en snel:
 • 1. Ga naar het online inschrijfformulier.
 • 2. Vul je gegevens in en selecteer de opleiding die je wilt volgen.
 • 3. Kies een betaalmethode (overschrijving, iDeal, MasterCard of Visa) en rond de inschrijving af.
Wanneer je betaling bij ons binnen is, krijg je binnen een werkdag een bevestiging van je inschrijving en van je betaling.

Kan ik in termijnen betalen?

Momenteel kun je een aantal opleidingen in termijnen betalen. Dit vind je terug op de desbetreffende cursuspagina's. Meestal is het bedrag verdeeld over 5 maandelijkse termijnen. Je kunt voor termijnbetaling kiezen bij stap 3 van je inschrijving. Let op: er wordt een toeslag berekend van 8% over het lesgeld, en je dient te betalen met creditcard.

Wanneer ontvang ik een bevestiging van mijn inschrijving?

Als je jouw online inschrijving hebt voltooid en het bedrag is voldaan, verwerken wij jouw inschrijving. Je ontvangt dan binnen 1 werkdag een bevestiging en een bewijs van betaling.

Kan ik vooraf een factuur ontvangen?

Wanneer je een factuur wilt ontvangen, ontvangen wij graag per e-mail jouw naw-gegevens, de opleiding die je wilt volgen en de volledige bedrijfsgegevens inclusief btw-nummer. We zullen dan een factuur voor je opmaken.

Krijg ik vroegboekkorting?

Je ontvangt 10% vroegboekkorting wanneer je je uiterlijk 3 maanden voor aanvang van een klassikale opleiding inschrijft én betaalt. Gebruik hiervoor kortingscode 'vroegboek' op het inschrijfformulier. Wanneer je aan de voorwaarden voldoet, wordt de korting verrekend.

Waar vind ik het studentenplatform?

Het studentenplatform (ook wel ELO) vind je op Studentenplatform.com. Je logt in met jouw studentnummer en het wachtwoord dat je hebt gebruikt bij jouw inschrijving.

Waar vind ik mijn studentenpagina?

Jouw studentenpagina is iets anders dan het studentenplatform. Op de studentenpagina vind je jouw persoonsgegevens en opleiding(en) terug. Je logt in op jouw studentenpagina via de link bovenaan op deze website. Je gebruikt hierbij dezelfde gegevens als bij het inschrijven voor jouw opleiding: jouw e-mailadres en zelfgekozen wachtwoord.

Hoe doe ik examen voor een klassikale opleiding?

Je legt tijdens de laatste les examen af. Dit bestaat uit zowel een praktijkopdracht zoals je die in de lessen hebt geleerd en een theoretische test. Hierin word je getoetst op jouw theoretische kennis uit de syllabus die bij de opleiding hoort.

Hoe doe ik examen voor een thuisstudie?

Wanneer jij er klaar voor bent om jouw examen af te leggen, ga je naar jouw studentenpagina of het studentenplatform, om het examen in te plannen. Houd hier ook je aanvraag in de gaten, om te zien of deze door ons is goedgekeurd. Je kunt elke werkdag examen afleggen om 10 uur of 2 uur, op ons kantoor in Amsterdam, Rotterdam of Breda (mits er nog plaats is). Examen afleggen is gratis. Je kunt jouw ingeplande examen uiterlijk 1 werkdag van tevoren kosteloos annuleren. Je hebt maar liefst 5 jaar om jouw examen af te leggen. Een (her)examen is in het lesgeld inbegrepen.

Ben ik verplicht examen te doen?

Het is niet verplicht om een examen af te leggen. Uiteraard ontvang je dan geen diploma.

Waar vind ik mijn examenuitslag?

Wanneer ontvang ik mijn diploma?

Geslaagd? Gefeliciteerd! Je krijgt binnen een week jouw diploma en een begeleidende brief thuisgestuurd. Controleer voor de zekerheid even jouw adresgegevens in je profiel.

Kan ik een stage lopen?

Stage lopen is bij onze opleidingen geen verplicht onderdeel van jouw opleiding. Het is dus geen voorwaarde om succesvol je diploma te behalen. Wil je wel graag stage lopen, om bijvoorbeeld de praktijk te oefenen, ervaring op te doen of om je cv te versterken, dan kan dat uiteraard. Je gaat dan zelf op zoek naar een stageplaats. Het aantal dagen en uren bepaal je in overleg met het bedrijf. Een stageplaats gevonden? Neem contact met ons op als je een stagecontract wenst te ontvangen. Let op: voor de opleiding Onderwijsassistent wordt ten zeerste aangeraden om een stage te lopen. Je dient namelijk een portfolio samen te stellen om je diploma te behalen.

Hebben jullie een stageplaats voor mij?

Wij hebben geen adressenlijst met stageplaatsen of afspraken met bepaalde bedrijven. Je kunt zelf in jouw buurt op zoek gaan naar een stageplaats.

Kan ik een stagecontract ontvangen?

Leuk dat je een stageplaats hebt gevonden! Neem contact op als je een stagecontract wenst te ontvangen. Deze sturen we je digitaal toe. Je kunt het dan door jouw stagebedrijf laten ondertekenen.

Hoe neem ik contact op met NHBO?

Nog vragen? Wij helpen je graag verder! Onze opleidingsconsulenten zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Telefoon: 020 423 07 70
Contactformulier: Contactpagina
Chat: Linksonder op deze website

Kan ik langskomen?

Dat kan! Onze kantoren in Amsterdam (Naritaweg 225), Rotterdam (K.P. van der Mandelelaan 90) en Breda (Marksingel 2A) zijn geopend van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Kom gerust eens langs voor meer informatie over onze opleidingen of om studiemateriaal in te kijken. Let op: Amsterdam heeft momenteel aangepaste openingstijden. Bel even om een afspraak te maken.

Waar kan ik terecht met een klacht?

NHBO streeft in alles een optimale kwaliteit na, zowel voor onze studenten als onze docenten. Heb je desondanks een opmerking, reactie of klacht? Neem dan schriftelijk contact op. Wij behandelen jouw melding met zorg en geven dit desgewenst door aan jouw docent, een interne verantwoordelijke of de directie.

Klachten worden beantwoord binnen een termijn van 10 werkdagen, gerekend vanaf de datum van ontvangst. Wanneer de situatie om een langere verwerkingstijd vraagt, wordt je klacht beantwoord met een bericht van ontvangst en een indicatie, wanneer je een meer uitvoerig antwoord kan verwachten. Indien de klacht niet in onderling overleg kan worden opgelost ontstaat een geschil dat vatbaar is voor de geschillenregeling van artikel 25 van de Algemene Voorwaarden.

Om een zo goed mogelijke kwaliteit na te streven, horen we aan het einde van je opleiding graag hoe jij de opleiding, de docent en onze service hebt ervaren. Je ontvangt daarvoor een evaluatieformulier. Jouw feedback gebruiken we om onze service en opleidingen nog beter te maken!