Opleiding

OPLEIDING

Journalistiek

Wil jij...

 1. Jouw verhaal vertellen aan een breed publiek
 2. De waarheid boven tafel halen door middel van desk- en fieldresearch
 3. Jouw interviewtechieken naar een hoogtepunt brengen
 4. Alles leren over de intrigerende wereld van de journalistiek

Journalist, een beroep met toekomst!

Heb je interesse om als journalist aan de slag te gaan? Hou je er van om boeiende teksten te schrijven en mensen te interviewen? Wil je leren hoe je een pakkende tekst schrijft die door iedereen wordt gelezen? Wil je aan de slag op regionale of internationale redacties als freelance journalist? Dan is de cursus journalistiek helemaal iets voor jou!

Het beroep van journalist is afwisselend, inspirerend en uitdagend. Elke dag kom je in contact met boeiende mensen en weet je als eerste alle nieuwtjes. Je schrijft reportages en artikels die verschijnen in magazines, dag- en weekbladen en op internetsites. Ook kun je voor radio en televisie werken.

Ook wie al professioneel in de sector werkt, zal veel bijleren en nog sterker in zijn schoenen staan.
 • Studeer thuis op je eigen tempo
 • Persoonlijke begeleiding gegarandeerd
 • Up-to-date en praktijkgerichte cursus
 • Voordeligste lesgeld van Nederland

  Diploma

  Thuisstudie

  6-9 maanden

  299.00 euro

Оpleidingsbrochure Proefhoofdstuk Inschrijven

JE KUNT ELKE DAG STARTEN

Ontdek ook ons
klassikale aanbod

PROGRAMMA

journalistiek, journalist, nieuws, reportage, artikel, schrijven, krant, tijdschrift, interview, interviewtechnieken, schrijfvaardigheden, schrijfstijl, nieuwsbron, videoreporter, bronvermelding, brongeheim , groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

Toekomstmogelijkheden

 • Freelance journalist
 • Journalist op een regionale of (inter)nationele redactie
 • Reporter
 • Columnist

Vaardigheden

 • Starten als freelance journalist
 • Je eigen artikels schrijven
 • Je artikels gepubliceerd krijgen
 • Inzicht in online journalistiek
 • Onderzoeksjournalistiek op de juiste manier inzetten
 • Journalistiek schrijven
 • De nieuwswaarde van een gebeurtenis inschatten
 • Verschillende invalshoeken leren gebruiken
 • Checken en dubbelchecken
 • Inzicht in het medialandschap en de verschillende journalistieke genres
 • Zelf researchen
 • Koppen maken en foto’s selecteren
 • Professionele schrijftaal gebruiken
 • Kritische vragen stellen
 • Verslag- en interviewtechnieken gebruiken
 • Op de juiste manier werken met bronvermelding en brongeheim 
 • Videojournalistiek en fotoverslaggeving inzetten
Proefhoofdstuk

Cursusinhoud

 • Journalistieke vaardigheden
 • Interviewen
 • Nieuwsbronnen: welke zjn er en waar haal je ze vandaan
 • Verschoningsrecht
 • Journalistiek en de wetenschap
 • De rechtzaal, recht en praktische informatie
 • Journalistiek en economie
 • Journalistieke ethiek
 • Journalistieke producten
 • Verslaggevers en onderzoekers
 • Nieuwe actoren in de arena
 • Nieuwe ontwikkelingen
 • Journalistieke start-ups
 • Nuttige informatie

journalistiek, journalist, nieuws, reportage, artikel, schrijven, krant, tijdschrift, interview, interviewtechnieken, schrijfvaardigheden, schrijfstijl, nieuwsbron, videoreporter, bronvermelding, brongeheim , groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

Onze docenten

Johan de Wal

Johan de Wal helpt mensen en organisaties om hun doelen te bereiken. Hij heeft ervaring als journalist, tekstschrijver, communicatieadviseur en docent. Sinds 2018 geeft hij via afstandsonderwijs les in journalistiek, zijn oude passie. De door hem ontwikkelde opleiding voor hedendaags journalistiek denken en doen biedt alles dat je nodig hebt; theorie, praktijkvoorbeelden en tips & tricks, plus een uitdagende online leeromgeving met tientallen schrijfopdrachten. Het is een betaalbare stoomcursus journalistiek voor mensen die goed onderwijs waarderen maar geen tijd hebben voor een meerjarige voltijdopleiding.
 
Johan de Wal is afgestudeerd in journalistiek (BJ), culturele antropologie & sociologie der niet-westerse samenlevingen (MA), en communicatieadvies (C-niveau). Mensen met wie hij intensief heeft samengewerkt, noemen hem enthousiast, direct, resultaatgericht en positief kritisch. Ze waarderen zijn uitgebreide ervaring, creatieve instelling, proactieve houding, analytische geest en probleemoplossend vermogen.

Studeren waar en wanneer je wilt

Online begeleiding van een professional

Onbeperkt examen afleggen tot je slaagt

Goed om te weten over deze cursus Journalistiek

Waarom kies ik voor deze studie?
Met deze cursus volg jij een praktijkgerichte studie die is geschreven door een docent die zelf het beroep beoefent. Op die manier profiteer jij van praktische tips die in de meeste boeken niet te vinden zijn. Flexibiliteit staat in jouw studietraject op de eerste plaats: jij bepaalt waar en wanneer je studeert en ook wanneer je het examen aflegt. Dit kan iedere werkdag op onze een van onze kantoren. Examen afleggen kan trouwens tot 5 jaar na inschrijving. Heb je na je eerste jaar langer begeleiding nodig van jouw persoonlijke docent? Ook dat is mogelijk.

PRAKTISCHE INFORMATIE

Studieverloop

Na je inschrijving kan je direct aan de slag! De digitale cursus staat binnen de minuut op jouw profielpagina. De papieren versie gaat onmiddellijk op de post en deze ontvang je zo snel mogelijk thuis. Dankzij de flexibiliteit van een thuisstudie studeer je waar en wanneer je wil. Bovendien krijg je een jaar lang begeleiding van een gepassioneerd topdocent via een online platform. Je staat er dus niet alleen voor! Als je er klaar voor bent, leg je examen af op één van onze examenlocaties en als je slaagt, ontvang je het diploma!

Benodigde materialen

Jouw studiepakket bevat een theoriemap. Je hebt geen extra materiaal nodig.

Praktijkervaring en stage

Praktijkervaring kun je opdoen via een stage, maar dit is niet verplicht. Wanneer je zelf een stageplek hebt gevonden, vraag dan bij je opleidingsconsulent een stageovereenkomst aan. Deze vul je samen met het stagebedrijf in. Je mag je stageperiode en -duur zelf bepalen. Zorg er wel voor dat je het maximum van 300 uur niet overschrijdt en dat je stageperiode tijdens je opleiding valt.

Examen en diploma

Na het instuderen van je cursus leg je het examen Journalistiek af op één van onze examenlocaties. Heb je minstens 60% behaald, dan ben je geslaagd en ontvang je per post het diploma Journalistiek. Hiermee kan je dan meteen solliciteren voor je droombaan als journalist. Wil je als zzp'er je eigen zaak starten, dan heb je ook een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig. 

journalistiek, journalist, nieuws, reportage, artikel, schrijven, krant, tijdschrift, interview, interviewtechnieken, schrijfvaardigheden, schrijfstijl, nieuwsbron, videoreporter, bronvermelding, brongeheim , groepslessen, thuisstudie, volwassenenonderwij

FINANCIËLE INFO

Daarom kies je voor Ondernemersschool

De Ondernemersschool is een jonge en succesvolle onderwijsinstelling voor volwassenenonderwijs via thuisstudie. We zijn als internationale opleidingsgroep binnen een paar jaar uitgegroeid tot een van de grootste opleiders van Nederland! Dit succes is te danken aan onze kortlopende, voordelige en praktijkgerichte opleidingen. De Ondernemersschool is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) en voldoet aan de strenge kwaliteitseisen van ISO 9001:2015.

Lesgeld

Je betaalt voor je opleiding Journalistiek maar 299.00 euro. Hiervoor krijg je het uitgebreide cursusboek, de professionele online begeleiding van je docent gedurende één jaar, levenslange toegang tot het online studentenplatform én de mogelijkheid om binnen een termijn van vijf jaar gratis examen af te leggen op één van onze examenlocaties. Alles voor een ideale start!

Erkende kwaliteit

Ondernemersschool is ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs (CRKBO). Ook alle docenten zijn ingeschreven in dit register. De school voldoet aan de strenge en jaarlijks gecontroleerde kwaliteitseisen van de ISO 9001:2015 norm en is lid van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Zo ben jij verzekerd van een kwaliteitsopleiding.

Je kan deze opleiding in termijnen betalen

Je kan de opleiding in termijnen betalen. Als je hiervoor kiest dan wordt er een toeslag van 8% aangerekend. Voor deze opleiding betaal je dan 322.92 euro in plaats van 299.00 euro. Je bespaart dus 23.92 euro wanneer je het volledige bedrag bij inschrijving betaalt.

De eerste termijn dient bij voorkeur via creditcard te worden betaald bij de inschrijving. Elk volgend termijnbedrag wordt maandelijks automatisch van je creditcard geïncasseerd tot het volledige lesgeld is voldaan. Heb je geen creditcard? Je kan ook kiezen voor een betaling per overschrijving, maar je inschrijving is pas rond wanneer we de eerste betaling hebben ontvangen. Voor vragen over termijnbetalingen vul het contactformulier in of bel ons op het nummer +31 (0)20 423 07 70.

Betaalschema

 1. € 90.00 -
 2. € 58.23 -
 3. € 58.23 -
 4. € 58.23 -
 5. € 58.23 -
Inschrijven
Inschrijven met termijnbetalingen
Tijn
Groningen

Interessante en praktijkgerichte opleiding. Zeer bruikbaar voor het dagelijkse werk.

Robert
Oisterwijk

Ik werd steeds vriendelijk onthaald. Indien ik informatie nodig had, werd deze mij meteen duidelijk uitgelegd.

Evi
Haarlem

Goede en correcte opvolging met een duidelijke feedback.

Bianca
Breda

Alles steeds vlekkeloos en zeer correct verlopen!

Laatste weetjes over Journalistiek

InschrijvenContact

Kies voor een basic, professional of expertenopleiding

Meer dan 6000 studenten volgen elk jaar één van de 35O verschillende opleidingen. Klik op jouw gewenste niveau en kies je opleiding. Je zal via onze onderwijsinstelling uitgroeien tot een echte pro!

Interessant voor jou

INSCHRIJVEN CONTACT